Natječaj – pametna sela

Projekt “The Preparatory Action on Smart Rural Areas of the 21st Century” (Smart Rural), koji se provodi uz podršku Europske komisije (DG AGRI).

Cilj projekta je promicanje i primjena pristupa “pametnih sela” u razvoju ruralnih područja širom Europe te stjecanje iskustava važnih za podršku tom pristupu u okviru buduće Zajedničke poljoprivredne politike.

“Pametna sela” su zajednice u ruralnim područjima koja koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, temeljena na lokalnim resurisma i prednostima. Oslanjaju se na participativni pristup u razvoju i provedbi svoje strategije za poboljšanje ekonomskih, socijalnih i/ili okolišnih uvjeta, posebno mobiliziranjem rješenja koja nude digitalne tehnologije (detaljnije na: https://enrd.ec.europa.eu/smart-and-competitive-rural-areas/smart-villages/smart-villages-portal_en )

Projekt će omogućiti da sedamnaest sela ili malih gradova diljem Europe dobije smjernice i tehničku podršku za primjenu pristupa “pametnih sela”. Pet ruralnih zajednica je već odabrano u Irskoj, Finskoj, Francuskoj, Češkoj i Grčkoj, a dodatnih dvanaest sela bit će odabrano putem natječaja.

Zainteresirane lokalne zajednice u ruralnim područjima, a to mogu biti naselja (sela ili mali gradovi, jedno ili više naselja zajedno, bez ograničenja administrativno-teritorijalnog ustroja) ili jedinice lokalne samouprave (također jedna ili više njih zajedno), bez obzira na broj stanovnika, mogu sudjelovati u natječaju ispunjavanjem obrasca dostupnog na https://form.jotformeu.com/E40/smart-rural-application do 30. travnja 2020.

Tags: