Svako jelo priča svoj jezik, jezik tradicije, obitelji i baštine. To su jela uz koje smo odrasli, koji mirišu na kuću, podsjećaju na najmilije i jela koja nikada ne odbijamo.

LAG Zapadna Slavonija ponosni je glavni partner na projektu “Okusi tradicije”, uz prijatelje partnere LAG “Međimurski doli i bregi”, LAG “Zagorje” i LAG “Posavina”.

Projekt se provodio na području 4 županije, a financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ukupni iznos projekta je 73.384,71€.

Najvažniji ciljevi ovog projekta bili su jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe. Svim projektnim aktivnostima doprinijelo se razvoju cjelokupnog ruralnog turizma i s njime povezanih djelatnosti, a podigli smo i razinu znanja o konceptu “Od polja do stola” s naglaskom na mlade.

Postignuti rezultati po završetku projekta suradnje su:

1. Promovirana lokalna gastronomija kroz izrađenu i distribuiranu kuharicu:

 a.) izrađena kuharica u 18.000,00 primjeraka  i distribuirana po cijeloj Hrvatskoj, s dvadesetak moderniziranih tradicionalnih recepata s područja Međimurja

 b.) izrađena kuharica u 100,00 primjeraka  i distribuirana po cijeloj Hrvatskoj, s dvadesetak moderniziranih tradicionalnih recepata s područja Slavonije

 c.) izrađena kuharica u 100,00 primjeraka  i distribuirana po cijeloj Hrvatskoj, s dvadesetak moderniziranih tradicionalnih recepata s područja Zagorja

 d.) izrađena kuharica u 200,00 primjeraka  i distribuirana po cijeloj Hrvatskoj, s dvadesetak moderniziranih tradicionalnih recepata s područja Posavine

2. Organizirana 4 studijska putovanja:

a.) Dana 10.-11.10.2022. godine LAG „Zapadna Slavonija“ i LAG „Posavina“ sudjelovali su na studijskom putovanju za 40 osoba na području LAG-a “Zagorje-Sutla” i LAG-a “Međimurski doli i  bregi”

b.) Dana 19.-20.09.2022. godine LAG Međimurski doli i bregi i LAG Zagorje-Sutla sudjelovali su na studijskom putovanju za 30 osoba na područje LAG-a “Zapadna Slavonija” i LAG-a “Posavina”

c.)  Dana 10.10.2022. godine LAG Međimurski doli i bregi sudjelovali su na studijskom putovanju za 15 osoba  na području LAG-a “Zagorje-Sutla”

d.) Dana 11.10.2022. godine LAG Zagorje Sutla sudjelovao je na studijskom putovanju za 15 osoba  na područje LAG-a “Međimurski doli i bregi”.

3. Održane kulinarske radionice:

a.) Održane 4 višednevne kulinarske radionice za učenike srednje škole smjera kuharstvo i ostalih zainteresiranih mladih osoba koje su održali stručni učitelji kuharstva, a prilikom kojih se izradilo 20 jela (10 slanih i 10 slatkih) koja su pritom fotografirana i uvrštena u kuharicu (Glavni partner)

b.) Održane 3 kulinarske radionice u svrhu edukacije ciljanih  skupina o kulinarskoj baštini Međimurja, najam kuhinje, izrađen video u trajanju do 5 min (Partner 1)

c.) Održana radionica „Zagorska kuhinja“ s posjetom farmama; Povećana je razina znanja mladih o konceptu „Od polja do stola“ kroz radionicu, najmanje 20 mladih educirano je o vrijednosti lokalne proizvodnje hrane te gastronomskoj baštini (Partner 2)           

d.) Objavljeno 5 članaka/recepata temeljenih na jelima lokalnih proizvođača s područja LAG-a Zagorje – Sutla te održane 2 radionice na temu kratkih lanaca opskrbe i pokretanja proizvođačke organizacije (Partner 2)           

e.) Održane 2 radionice u sklopu kojih su se uz najam kuhinje i nabavu namirnica izrađivala jela za potrebe pripreme kuharice, a na kojima je sudjelovalo lokalno stanovništvo (Partner 3)

4. Fotografski teča – Provedena ukupno 3 fotografska tečaja

5. Izrada video spota – Izrađen video spot na temu ruralni turizam i gastro ponuda na području LAG-a “Zapadna Slavonija”

6. Izrada eno-gastro karte – Izrađena eno-gastro karta koja sadržava sve važne informacije o pružateljima ugostiteljskih usluga, ali i ostalih dionika (poljoprivrednici koji proizvode domaće proizvode)

7. Ojačana je svijest o vrijednosti lokalne poljoprivredne proizvodnje i kulinarske baštine – Nadograđena i promovirana Spajalica.info – virtualni kratki lanac opskrbe

8. Osigurana vidljivost projekta i promovirane projektne aktivnosti među ciljanim skupinama – izrađeni promo materijali: izrađen logo projekta, roll-up  2 kom,  pregača 450 kom, kuhinjske krpe 200 kom, platnena torba 350 kom, bilježnica za recepte 250 kom, vrećica za hranu 100 kom, kuhača s etiketom 200 kom

9. Šira javnost je upoznata s lokalnom proizvodnjom hrane i gastronomskom baštinom – medijske objave – Lokalni dionici su pravovremeno obaviješteni o tijeku i rezultatima projekta

Preuzmite besplatno kuharicu i isprobajte recepte. Uživajte!

Tags: