Poziv na radionicu: Povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima, turizmu i trgovini; Slavonski Brod, 16. ožujka 2020. godine (ponedjeljak) s početkom u 11 sati

HUP Regionalni ured Osijek u suradnji s članom HUP-a Best Energy Solutions d.o.o. organizira radionicu s ciljem što boljeg informiranja i educiranja poslodavaca o mogućnostima realizacije energetski učinkovitih mjera u njihovim proizvodnim pogonima, kao i u uslužnom sektoru (turizam i trgovina) „Povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima, turizmu i trgovini“ koja će se održati u ponedjeljak 16. ožujka 2020. godine s početkom u 11 sati u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije, Petra Krešimira IV 1, Slavonski Brod.  

Namijenjen je svim poslodavcima bez obzira na veličinu, te se želi poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama i u uslužnom sektoru (turizam, trgovina), omogućujući jednake količine rezultata korištenjem manje količine ulazne energije te smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem obnovljivih izvora energije (OIE).

Kroz provedbu aktivnosti (mjera) energetske učinkovitosti i/ili aktivnosti (mjera) za korištenje obnovljivih izvora energije koje u proizvodnim pogonima donose smanjenje potrošnje isporučene energije proizvodne industrije od minimalno 20% u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera. Također, i kod poduzetnika registriranih za obavljanje uslužne djelatnosti (turizam, trgovina) je poduprijeti smanjenje potrošnje isporučene energije uslužnog sektora kroz provedbu aktivnosti (mjera) energetske učinkovitosti i/ili aktivnosti (mjera) za korištenje obnovljivih izvora energije koje energetski troškovnoj cjelini donose smanjenje potrošnje isporučene energije od minimalno 20% u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

Prihvatljivi krajnji primatelji ovog poziva mogu biti mikro, mali, srednji i veliki privatni poduzetnici, koji su registrirani za obavljanje djelatnosti iz:

 • područja proizvodne industrije, uključuju sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti objavljenoj u Odluci o nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007 (NN 58/07, 72/07), osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda. U skladu s gore navedenim opisom i Odlukom, prihvatljivi su Krajnji primatelji koji su poduzetnici registrirani za obavljanje djelatnosti iz područja B, odjeljaka 05-09 te područja C, odjeljaka 13-33;
 • uslužnog sektora (turizma, trgovine) koji su registrirani za obavljanje djelatnosti iz područja G, odjeljka 45, 46 i 47, osim djelatnosti 46.17, 46.21, 46.35, 46.39, 47.11, 47.26 i 47.81 10 Odluke NKD 2007. Nadalje, prihvatljivi Krajnji primatelji su poduzetnici registrirani za obavljanje djelatnosti iz područja I odjeljaka 55 i 56 te djelatnosti iz područja N odjeljka 79 Odluke NKD 2007.

Financirat će se projekti koji predviđaju mjere povećanja učinkovitosti korištenja energije privatnog uslužnog sektora turizma i trgovine, omogućujući pružanje jednake količine rezultata, korištenjem manje količine isporučene energije, te smanjenje udjela konvencionalnih goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem novih sustava za korištenje energije OIE, a prihvatljive aktivnosti uključuju pripremu dokumentacije projektnog prijedloga i ostale projektno – tehničke dokumentacije, provedbu aktivnosti energetske obnove i aktivnosti upravljanja projektom kako slijedi:

 • aktivnost pripreme dokumentacije projektnog prijedloga i ostale projektno-tehničke dokumentacije
 • aktivnosti energetske obnove
 • obnova cijele ili dijelova ovojnice grijanog prostora zgrada energetski troškovne cjeline
 • obnova tehničkih sustava za korištenje zgrada energetski troškovne cjeline
 • obnovljivi izvori energije i visokoučinkovita kogeneracija
 • upravljanje energijom u energetski troškovnoj cjelini
 • oprema koja troši energiju, a koristi se u svrhu obavljanja prihvatljivih djelatnosti u energetski troškovnoj cjelini
 • optimizacija procesa
 • upravljanje projektom i administracija
 • promidžba i vidljivost

Na radionici, uz predstavljanje natječaja i mogućnosti prijave, biti će predstavljeni i HBOR programi kreditiranja, odnosno dana informacija o kreditnim programima za energetsku učinkovitost.

Predavači na radionici su: Igor Boni Ivan Vuković, Best Energy Solutions d.o.o.koji imaju višegodišnje iskustvo u energetskoj učinkovitosti, u samoj implementaciji i dobivanju bespovratnih sredstava iz EU fondova, a programe HBOR-a prezentirati će Boris Čagalj, HBOR Područni ured za Slavoniju i Baranju.

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Zbog interesa, radionicu će se održati i u Vinkovcima 25. ožujka 2020. godine.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da svoje sudjelovanje prijavite putem prijavnice (u prilogu) do petka 13. ožujka 2020. godine do 12 sati elektronskim putem na: hup-osijek@hup.hr.

Tags: