“OPGenije” put u Južni Tirol

U svrhu provedbe projekta „OPGenije“ koji je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“  održan je put u Južni Tirol za sve polaznike.

Nositelj projekta je LAG Zapadna Slavonija, a provodi se u partnerstvu s LAG-om Posavina, LAG-om Slavonska Ravnica i LAG-om Zeleni Trokut. U ovaj projekt uključeno je 30 dugotrajno nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina koji će kroz obrazovanje smjerom „Agroturistički tehničar“ te provedbom edukacija Digitalni marketing i Poslovni plan za poljoprivrednike ojačati svoja stručna znanja i unaprijediti postojeće vještine. Kako bi se cilj što učinkovitije ostvario, LAG Zapadna Slavonija zajedno s partnerima organizirao je put u Južni Tirol, kao primjer dobre prakse . Polaznici su imali priliku vidjeti mnoštvo realiziranih projekata na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i čuti zanimljive i korisne informacije koje će i sami moći primjenjivati. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstavljaju ekonomsku i društvenu okosnicu Južnog Tirola. Pritisnuta malim posjedima na kojima su mogla obrađivati zemlju, rješenja su pronalazila u inovativnosti i međusobnom povezivanju, koje je danas dovelo do najbolje umreženog sustava poljoprivredne proizvodnje na koje se može naići. Vizijom i prepoznavanjem potencijala krajobraza i klime oblikovali su područje koje obilaze posjetitelji iz čitavog svijeta u potrazi za jedinstvenim spojem djelovanja čovjeka i prirode.

Južni Tirol je područje je na sjeveroistoku Italije koje graniči s Austrijom i Švicarskom. Povijesno, društveno i kulturno gledajući, priroda pokrajine i njezinih stanovnika poticala je stvaranje
geografskog klastera, gdje su se ljudi i institucije morali zajednički razvijati i biti inovativni kako bi preživjeli. Ekonomski gledano, diverzifikacija prihoda od 8000 obiteljskih farmi koje pripadaju LINSA sustavu (mreža za učenje i inovacije u području održive poljoprivrede) iznimno su doprinijeli kvaliteti i mogućnosti prilagodbe mreže na sve uvjete, kako bi postali najinovativnija regija svijeta u području održive poljoprivrede. U današnje vrijeme obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Južnome Tirolu usko su vezana uz svoju tradiciju i kulturu. U isto vrijeme su izuzetni inovatori, stvaratelji dugoročnih vrijednosti, što čini ovaj sustav jedinstvenim u svijetu. Prihvaćaju najnovije mehanizme skladištenja, kao i metode marketinga, te primjenjuju nove ideje kako bi djelovali efikasno i u skladu s novim poljoprivrednim trendovima.

Neki od sadržaja bili su posjet Laimburgu, Istraživačkom centru za poljoprivredu i šumarstvo, posjet obiteljskom gospodarstvu za proizvodnju vina i rakije, obilazak visoko intenzivnih nasada jabuka, posjet obiteljskom gospodarstvu za izradu vunenih proizvoda, obiteljskom gospodarstvu za uzgoj stoke i proizvodnju sira, posjet proizvođačkoj organizaciji VOG – sektor voća i povrća, posjet voćarskoj zadruzi u sastavu VOG-a i dr.
Prezentaciju o Južnome Tirolu i provođenju LEADER programa predstavili su nam predstavnici LAG-a BZG ÜU i upravljačko tijelo Provincije Južni Tirol.
Put je trajao od 14.05. – 18.05.2019.

Tags: